zobacz nasze logo

PUBLICZNA SZKOŁA PODSTAWOWA NR 4
im. św. KAZIMIERZA JAGIELLOŃCZYKA

 
DANE ADRESOWE

<<

Ogólnopolska  akcja

propagująca spożywanie owoców       i warzyw

„Pięć  porcji  warzyw,  owoców lub  soku”

„ ZDROWE ŚNIADANIE

W SZKOLE „

Akcja „ Zdrowe śniadanie w szkole” ma uświadamiać rodzicom, dzieciom i nauczycielom, że szkolne śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia, dzięki któremu dzieci mają energię do nauki i zabawy.

W każdy piątek zachęcamy uczniów wraz z nauczycielami do zjedzenia wspólnego zdrowego śniadania w klasie oraz rozmowy o znaczeniu tego posiłku dla zdrowia i rozwoju dzieci. Mile widziane są kanapki z dodatkiem warzyw, a także soki i świeże owoce.

Tego dnia nie spożywamy słodyczy ani chipsów.

10 zasad zdrowego żywienia

Przestrzeganie zasad zdrowego żywienia pozwala utrzymać optymalną dla organizmu wagę bez potrzeby odwoływania się do specjalnych diet.

piramida żywieniowa

Wyeliminowanie złych nawyków żywieniowych prowadzi do utraty wagi u osób otyłych, ale także poprawia samopoczucie u ludzi o prawidłowej masie ciała.

Dekalog zdrowego odżywiania:

  • Dieta składająca się z różnych grup żywności.
  • Kontrola masy ciała.
  • Produkty zbożowe głównym źródłem energii.
  • Produkty mleczne w codziennej diecie.
  • Ryby i rośliny strączkowe zamiast mięsa.
  • Warzywa i owoce w codziennej diecie.
  • Spożycie tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych, ograniczone do minimum.
  • Cukry i słodycze poza codzienną dietą.
  • Sól – spożycie ograniczone do minimum.
  • Alkohol spożywany pod kontrolą.

Dieta składająca się z różnych grup żywności

Dbaj o urozmaicenie posiłków.

W codziennym jadłospisie muszą być uwzględnione produkty ze wszystkich niezbędnych dla organizmu grup żywności:

  • produkty zbożowe,
  • warzywa i owoce,
  • produkty mleczne,
  • produkty dostarczające pełnowartościowego białka.

W kompozycji prawidłowej diety pomaga Piramida Zdrowego Żywienia.

Warzywa i owoce w codziennej diecie

Warzywa i owoce to produkty niskoenergetyczne (główny składnik węglowodany; 1g = 4kcal). To główne źródło witamin dla organizmu.

Powinny stanowić 1/3 naszej codziennej diety.

Ze względu na wysoką zawartość wody (80-90%) posiadają niską wartość kaloryczną. Najbardziej kaloryczne spośród owoców są banany, winogrona i daktyle.

Warzywa i owoce są źródłem:

  • witaminy: C (warzywa kapustne, owoce jagodowe, papryka i pomidory), b karoten (marchew, dynia, morele, nać pietruszki, boćwina i szczaw),
  • likopenu, jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy (pomidor),
  • kwasu foliowego,
  • składników mineralnych: wapń, potas (rodzynki, fasola, soja), magnez, sód,
  • błonnika pokarmowego (suszone owoce, nasiona roślin strączkowych i orzechy),
  • białka o najwyższej wartości żywieniowej spośród wszystkich białek roślinnych (warzywa strączkowe),
  • fitoestrogenów, związków przypominających hormony (warzywa strączkowe),
  • niewielkich ilości tłuszczu i białka (wyjątek: awokado i orzechy).

Zawarty w owocach i warzywach błonnik pokarmowy nie ulega trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego. Reguluje pracę przewodu pokarmowego zapobiegając zaparciom. Korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu i glukozy we krwi.

Witaminy są wrażliwe na wysoką temperaturę i światło.

Największą wartość odżywczą mają owoce i warzywa spożywane na surowo. Dla zachowania witamin należy wrzucać je do wrzącej wody i gotować pod przykryciem.

Inaugurując w roku szkolnym 2011/2012 akcję „5 porcji warzyw, owoców lub soku” w naszej szkole odbyły się konkursy dla uczniów klas  I – III, w które zaangażowani byli wszyscy uczniowie i nauczyciele.

         Uczniowie klas pierwszych wykonywali pod kierunkiem wychowawców „owocowe szlaczki”.

         I miejsce – klasa Ie p. M. Suwały i klasa Ic p. R. Grzmiel

         II miejsce – klasa Ib p. M. Paź i klasa Ia p. A. Stefańskiej

         III miejsce – klasa Id p. I. Sikory

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gratulujemy!

Uczniowie klas drugich wykonywali dowolną techniką prace plastyczne pt. „Przekrój owoców lub warzyw”.

          I miejsce – Iga Wasilewska 2e i P. Dąbrowska 2d

II miejsce – Zuzanna Wilczyska 2c, Oliwia Niedzielska 2a i Zuzanna Wrońska 2b

III miejsce – Eryk Bukalski 2d i Sandra Stanios 2d

Wyróżnienia:

Natalia Adamczyk 2e

Bartosz Gumiński 2d

Ala Płaza 2e

Karol Romanowski 2d

Dominika Romanowska 2d

Julia Cis 2d

Patryk Decka 2e

Weronika Zakrzewska 2e

Dawid Sasin 2e

Natalia Wilk 2b

Melisa Wachnicka 2e

Adam Malinowski 2c

Julia Kostrzewa 2d

Natalia Bilke 2d

Julia Ambramczyk 2e

Gratulujemy!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uczniowie klas trzecich układali rymowane wierszyki i rymowanki na temat zdrowego wpływu warzyw i owoców na organizm człowieka.

Oto lista laureatów oraz nagrodzone wiersze i rymowanki:

I miejsce – Kornel Małek 3a, Maciej Borkiewicz 3d, Maciej  Reszka 3e

II miejsce – Helena Szarow 3b, Magda Gorczyca 3d, 

Kacper Wiśniewski 3e

III miejsce – Ewa Kurek 3a, Kinga Szczodry 3b, Julia Głowacka 3e

Wyróżnienia:

Zuzanna Warchoł 3a, Miłosz Domański 3b, Damian Różański 3b, Daniel Patynowski 3c, Natalia Brzezińska 3e, Magdalena Figarska 3e, Michał Majewski 3e, Natalia Pyzata 3f

 

Kto nie je kapusty, ten ma brzuszek pusty.

Jedz kapustę i brokuły, to wyrosną ci muskuły.

Gdy ludzie dynię zjadają, chorób nie znają.

Chcesz wygrać zawody?

Pomogą ci zdrowe jagody.

Jedz owoce i warzywa to na zdrowie dobrze wpływa.

Chcesz być piękna jak kwiatuszek to jedz dużo czerwonych jabłuszek.

Nie jedz chipów, nie pij coli

bo cię brzuszek dziś rozboli.

Jedz owoce i warzywa,

bo to zdrowo cię odżywa.

Dużo sportu, dużo ruchu,

trzymaj formę ty leniuchu!

                          Magda Gorczyca 3d

 

„Na grządce”

Na grządce rosną warzywa,

lecz nikt ich niestety nie zrywa.

Smutne są niesłychanie,

bo nikt ich nie je na śniadanie.

Każdy z łakomczuszków

chce się pozbyć brzuszków.

Jedz marchew, pietruszkę i dużo kapusty,

A nigdy nie będziesz tłusty.

                                   Kinga Szczodry 3b

 

Na owoce i warzywa, zawszę ochotę mamy

dlatego jesteśmy zdrowi i często się uśmiechamy.

Jeśli chcesz być zdrowy jak ryba

musisz jeść owoce i warzywa,

bo my je chętnie zajadamy i zawsze energią tryskamy.

Czy to chłopcy czy dziewczyny

muszą jeść witaminy,

ąle nawet małe dziecko o tym wie,

że one w warzywach i owocach kryją się.

                                          Julia Głowacka 3e

 

<<

SZKOŁA Z KLASĄ
certyfikat "Szkoły z Klasą"
ADOPCJA SERCA
Meboma Christo Phe Dassini
4. W FILMIE
zobacz filmy, które nakręciliśmy
PRZETARGI
informacje o przetargach ogłaszanych przez szkołę
KALENDARIUM
zaplanuj sobie tydzień

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

o stronie

copyrigts 2006 by
Jolanta Basaj,
Marta Olejnik,       Joanna Narożnik